Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Καλοκαιρινή περιήγηση στο νομό Ηρακλείου


Την άνοιξη κάναμε τις βόλτες μας στο Ηράκλειο, είδαμε την παραλιακή και τα αξιοθέατα του κέντρου, πεταχτήκαμε για φαγητό στη Ροδιά. Η άνοιξη πέρασε και το κέντρο του Ηρακλείου δεν είναι ιδιαίτερα δροσερό ειδικά τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια. Διέξοδος φυσικά οι παραλίες.

Μία από τις πιο κοντινές στην πόλη του Ηρακλείου και αξιοπρεπείς παραλίες που έχω πάει είναι η Αγία ΠελαγίαΣτην ντοπιολαλιά ακούγεται και ως «Αζία Πελαζία». Καλή παραλία, αρκετά οργανωμένη, με ταβέρνες και εστιατόρια κοντά, σε λιγότερο από μισή ώρα από το Ηράκλειο. Το πλεονέκτημα αυτό μπορεί καμιά φορά να γίνει και μειονέκτημα, καθώς εύκολα γεμίζει. Φέτος άκουσα ότι ο δήμος έβαλε χρέωση και στο πάρκινγκ. Εξακολουθεί να αποτελεί καλή επιλογή για κοντινά.
Αν θέλει κανείς να πάει λίγο πιο μακριά, σε λιγότερο από μιάμιση ώρα μπορεί να βρεθεί σε μία παραλία γνωστή από τον ελληνικό κινηματογράφο. Αναφέρομαι φυσικά στα Μάταλα που αποτελούσε τόπο αναφοράς στο κίνημα των χίπις 40 και χρόνια πριν, ενώ αποτέλεσε φυσικό τοπίο για την ταινία Η θεία μου η χίπισσα με τη Ρένα Βλαχοπούλου. Ο κόλπος στα Μάταλα παρουσιάζει ενδιαφέρει, θέλει όμως προσοχή γιατί τα ρεύματα μπορούν να τραβήξουν τον κολυμβητή προς τα μέσα. Το τοπίο συμπληρώνεται με τις σπηλιές που αποτελούσαν τόπο διαμονής των χίπηδων στα δεξιά, όπως βλέπει κανείς τη θάλασσα.

Από την άλλη μεριά βρίσκεται και η λιγότερο φασαριόζικη παραλία Κόμος. Εκεί βρίσκεται μια (τουλάχιστον) ωραία ταβέρνα με θέα το πέλαγος. Φεύγοντας από τα Μάταλα περνά κανείς από διάφορα χωριά. Ανάμεσα σ’αυτά ένα που έχει ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ιστορία. Πρόκειται για το χωριό Φαιστός που έχει γίνει γνωστό από τον ομώνυμο δίσκο με την γραφή Γραμμική Α΄, η οποία ακόμη δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί τελείως.

Καλοκαίρι όμως δεν είναι μόνο θάλασσα. Το βράδυ σε πολλά μέρη γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Ειδυλλιακό τοπίο για βραδινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις είναι η κωμόπολη Επάνω Αρχάνες. Όμορφο, παραδοσιακό χωριό με αρκετές ταβέρνες και φυσικά εκδηλώσεις θεατρικές και μουσικές. Είναι καλό αντίδοτο στο ζεστό, συνήθως, Ηράκλειο. Επιστρέφοντας στην πόλη μία στάση για ποτό σε ένα από τα μαγαζιά της παραλιακής είναι σίγουρα ένα καλό κλείσιμο για τη μέρα.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com

3 σχόλια: