Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Ηράκλειο: οδός 25ης Αυγούστου και πέριξ (2/2)

Στην προηγούμενη περιήγηση είχαμε μείνει στο ενετικό λιμάνι. Πριν προχωρήσουμε προς το κέντρο της πόλης, μερικές κλεφτές ματιές προς το λιμάνι και τις καμάρες είναι ό,τι πρέπει.
DSCN5459
DSCN5460
DSCN5461

Η οδός 25ης Αυγούστου είναι ο κύριος δρόμος της πόλης του Ηρακλείου. Πήρε το όνομά της όταν ανήμερα της γιορτής του Αγίου Τίτου, Τούρκοι έσφαξαν άμαχους χριστιανούς και 18 Άγγλους. Ευτυχώς είναι πεζόδρομος και έτσι ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα νεοκλασικά κτήρια που αποτελούν κύριο αξιοθέατο της πόλης, μαζί με το λιμάνι.
DSCN5464
DSCN5465

Ο ναός του Αγίου Τίτου είναι από τα κύρια αξιοθέατα της 25ης Αυγούστου και της πόλης.
DSCN5469
DSCN5470

Δίπλα στον ναό βρίσκεται και το παλιό δημαρχείο της πόλης.
DSCN5471
DSCN5473
DSCN5474

Η ενετική Λότζια του Ηρακλείου είναι επίσης όμορφο μνημείο που συναντά κανείς στην διαδρομή αυτή. Αποτελούσε παλιά χώρο σύσκεψης των ευγενών.
DSCN5478

Στην πλατεία απέναντι βρίσκονται οι κύριες καφετέριες της πόλης όπου γίνεται ο κακός χαμός!
DSCN5479

Άλλο αξιοθέατο είναι η Βασιλική του Αγίου Μάρκου που πλέον στεγάζει την Δημοτική Πινακοθήκη του Ηρακλείου. Προσωπικά το βρίσκω όμορφο να μετατρέπονται τα μνημεία με ήπιο τρόπο.
DSCN5485

Απέναντι από την βασιλική του Αγίου Μάρκου συναντά κανείς το πιο γνωστό μνημείο της πόλης του Ηρακλείου που αποτελεί και το σημείο συνάντησης και αναφοράς. Πρόκειται για την περίφημη Κρήνη του Μοροζίνι ή περισσότερο γνωστά ως τα Λιοντάρια. Αυτή την περίοδο το μνημείο βρίσκεται σε φάση επισκευών-συντήρησης.
DSCN5481

Οι τουρίστες - ανάμεσά τους και εγώ - καθόμαστε σ'αυτό το σημείο για καφέ.
Οι βόλτες στην πόλη μπορούν να συνεχιστούν προς την σκεπαστή αγορά όπου πλέον βρίσκει κανείς ωραία μεζεδοπωλεία αλλά και σε άλλες πλατείες μέχρι να βγει ξανά προς την θάλασσα...
DSCN5483
DSCN5487
DSCN5491
DSCN5494

Η κίνηση στο κέντρο την ώρα που σχολάει κανείς το μεσημέρι είναι απίστευτη για τα δεδομένα της πόλης. Εδώ είναι λίγο έξω από το αρχαιολογικό μουσείο.
DSCN5492

Το καλύτερο φαγητό στο Ηράκλειο και σε όλη την Κρήτη γενικότερα, βρίσκεται στα χωριά εκτός. Αυτή τη φορά επιλέξαμε ένα ορεινό χωριό με θέα προς την πόλη, την Ρογδιά. Οι ταβέρνες του είναι πολύ καλές, ενώ στην συγκεκριμένη που καθίσαμε τα σπιτικά γλυκά έκλεψαν την παράσταση. Στην φωτογραφία βλέπουμε τζιζκέικ φράουλα, πορτοκαλόπιτα (το καλύτερο για μένα), brownies σπιτικά, μυζηθροπιτάκια με μέλι και επιλογή φρούτων. Φυσικά όλα αυτά κέρασμα μαζί με την απαραίτητη ρακή.
DSCN5496
DSCN5495

Η βραδινή ζωή του Ηρακλείου δίνει εξίσου ενδιαφέρουσες εικόνες.
DSCN5506
DSCN5505

Το ερώτημα της προηγούμενης ανάρτησης αν αξίζει η Κρήτη και το χειμώνα απαντήθηκε με εμφατικό τρόπο: αξίζει αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση και φυσικά καλή παρέα!

ΥΓ Επόμενη γρήγορη στάση στο Ρέθυμνο.