Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007

Οδηγίες για τη φωτιά (από whispering planet)

Οδηγίες για την πρόληψη και αποφυγή πυρκαγιών. Γιατί η γνώση είναι δύναμη, ενώ η άγνοια μπορεί να προκαλέσει χειρότερα προβλήματα.
Στα ελληνικά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Στα αγγλικά από τον Ερυθρό Σταυρό.
Επιπλέον χρήσιμα στοιχεία κόβοντας δρόμο.

7 σχόλια:

  1. Agapite file,
    ekana post gia seminars/mathimata pou rotises. Elpizo merika apo ta hrimata pou dinonte auti ti stigmi na diatethoun se neous anhtropous gia empiriki katartisi diahirisis ikologias, leadership etc. Kapia atoma tha diadehtoun kapote tis torines arhes...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Μια απορία μόνο: Πού έκανες post τα σεμινάρια που ρώτησα; Στείλε το link να μπω να τα δω. Ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για πρόληψη των πυρκαγιών υπάρχουν λύσεις. Για την πρόληψη των εμπρειστών υπάρχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγάλο θέμα άνοιξες haris. Η πρόληψη των εμπρηστών... Προφανώς αναφέρεσαι σ'αυτούς που βάζουν φωτιές σκοπίμως. Εκεί η πρόληψη προέρχεται από τη σωστή λειτουργία του κράτους και των νόμων. Εάν εφαρμόζονται οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος - όχι ο πρόσφατος δασοκτόνος που νομιμοποιεί τα αυθαίρετα - εάν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις για το γκρέμισμα των αυθαιρέτων, τότε αφαιρείς κάθε λόγω από τον επίδοξο καταπατητή να προχωρήσει το έργο του. Αν υπήρχε το Δασολόγιο και το Κτηματολόγιο, δε θα ήταν κούφια η υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι "Όπου ήταν δάσος, θα γίνει πάλι δάσος".
    Τώρα όμως όλοι ξέρουμε ότι θα καεί, θα χτίσουμε, θα περιφράξουμε, ο δήμος θα μας δώσει νερό, η νομαρχία ρεύμα, θα μας ρίξει η Πολεοδομία πρόστιμο (που ισοδυναμεί με νομιμοποίηση, γιατί αφού πληρώνω το πρόστιμο, το κάνω δικό μου!) και κάποια στιγμή θα έρθει η εκάστοτε υπουργική απόφαση και θα με νομιμοποιήσει.
    Όπως άκουσα και στην τηλεόραση "Όταν θα φτάσει στη Ζαχάρω η Ιονία Οδός σε μερικά χρόνια, ποιος θα θυμάται τα καμμένα;".
    Άρα το χέρι κάθε εμπρηστή, καταπατητή το οπλίζει το ίδιο το κράτος ή μάλλον η έλλειψή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ta links gia seminars etc ine sto ANADASOSI eki opou egine i erotisi. Ta perissotera stihia ine US, Canadian, European, Australian. Lipame an thorivisa kapious me to post, isos na itan astohi i stigmi. Epsaxa polles ores online na ta entopiso & epexergasto meletes analyseon. Isos par'ola auta kati na fani hrisimo.

    https://www.blogger.com/comment.g?blogID=5759552603433669419&postID=224890672618596606&isPopup=true

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν θα σας περιγράψω πως οι κάτοικοι του χωριού μου αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές.
    Ο πρώτος που τις βλέπει κάνει 2 τηλεφωνήματα.Το πρώτο στο καφενείο του χωριού και το δεύτερο στην εκκλησία. Ο συναγερμός είναι οι καμπάνες της εκκλησίας.
    Σε ελάχιστα λεπτά όλοι ετοιμάζονται και τζίπ- αγροτικά αυτοκίνητα περνούν κορνάροντας στους δρόμους παίρνοντας κάτοικους μαζί με φτυάρια για να σπεύσουν στο χώρο της πυρκαγιάς. Προετοιμάζονται και τα τρακτέρ τα οποία μεταφέρουν νερό. Όταν σβήσει η φωτιά καταφθάνει και η πυροσβεστική...
    Πάντως χωρίς να θέλω να κάνω την αυθεντία άλλο να σβήνεις τη φωτιά και άλλο να διαβάζεις οδηγίες απο το Internet η απο εγχειρίδια. Οι συνθήκες δίπλα στις φλόγες είναι δύσκολες. Δύσπνοια και έλλειψη ορατότητας απο τους καπνούς, υπερβολική θερμοκρασία και φυσικά το να βλέπεις ζώα απανθρακωμένα δεν είναι και το πιο όμορφο θέαμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή