Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Φωτογράφε τράβα μια φωτογραφία

Ποιος θα το έλεγε ότι το συγκεκριμένο λαϊκό άσμα της δεκαετίας του '80 θα ήταν διαχρονικό, αν και βέβαια σε διαφορετική χρήση από αυτή που ερμήνευε τότε ο αοιδός Σταμάτης Γονίδης. Το συγκεκριμένο άσμα - ή τουλάχιστον ο τίτλος του - αφορά σε όλους τους γονείς, νέους και μη. Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, είναι καλό όμως να το θυμάται κανείς διαρκώς. Ο λόγος είναι ένας και απλός: ο χρόνος φεύγει γρήγορα και πίσω δεν γυρνά - τουλάχιστον ακόμη.

Κάθε στιγμή με το παιδί, ειδικά το νεογέννητο, αξίζει να απαθανατιστεί. Η πρώτη του φωτογραφία μόνο, η πρώτη αγκαλιά, ο πρώτος θηλασμός, η πρώτη οικογενειακή, το πρώτο χαμόγελο είναι ανάμεσα στις φωτογραφίες που επιλέγουν σχεδόν όλοι οι νέοι γονείς. Το ζητούμενο είναι να περάσουμε πέρα από αυτό. Κάθε στιγμή αξίζει να καταγραφεί. Τα ψηφιακά μέσα το επιτρέπουν, ειδικά τα smartphones έχουν πλέον καλές κάμερες - αν και ο καλός ο φωτογράφος δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Δεν είναι ανάγκη να είναι πόζα, δε χρειάζεται να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Να ζούμε την στιγμή αλλά και να την απαθανατίζουμε ταυτόχρονα. Μία απλή τυχαία αγκαλιά, μία καθημερινή και επαναλαμβανόμενη κίνηση. Τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα και ο καιρός περνάει γοργά, τόσο που δεν προλαβαίνουμε να το συνειδητοποιήσουμε. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές σαν αιώνας, από την άλλη πολύ συχνά προσπαθούμε να θυμηθούμε πώς ήταν εκείνη η γκριμάτσα που μας άρεσε ή πώς κοιμόταν όταν ήταν πολύ μικρό.

Γενικότερα οι νέοι γονείς έχουμε κουραστεί όλοι να μας συμβουλεύουν για το πώς να μεγαλώσουμε το παιδί, πώς να το αναθρέψουμε, πώς να το πιάσουμε, να το αλλάξουμε κτλ κτλ. Καλά όλα αυτά, δείχνουν σίγουρα ενδιαφέρον και καλή πρόθεση. Ο καθένας, όμως, έχει τα βιώματά του και με βάση αυτά συμβουλεύει. Η δική μου συμβουλή, λοιπόν, θα ήταν μόνο μία: τραβήξτε όσο πιο πολλές φωτογραφίες μπορείτε. Άσχετες, σχετικές, θολές, κουνημένες, με τοπίο ή χωρίς, με κάθε άνθρωπο που το παίρνει αγκαλιά, ειδικά με τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Εάν θέλετε, υπάρχουν πολλές ιδέες και online για διαφορετικές πόζες, μια απλή αναζήτηση βοηθάει εάν στερέψει η φαντασία. Οι αναμνήσεις φθίνουν, οι φωτογραφίες βοηθάνε στο να διατηρηθούν ζωντανές. Δοκιμάστε το, έστω και με το κινητό. Κατόπιν, αποθήκευση είτε σε cloud services είτε σε σκληρό δίσκο είτε σε όλα τα πιθανά μέσα. Είναι ίσως οι μόνες φωτογραφίες στις οποίες θα ανατρέξετε πιο εύκολα μελλοντικά, ευγνώμονοι που κρατήσατε αυτές τις μικρές και όμορφες στιγμές. Γι αυτό λοιπόν, φωτογράφε, τράβα μία φωτογραφία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου